Založ si blog

Hajšel je dobrá a rozumná voľba.

Prečo ustanovil šéf SMERu Robert Fico staronovú poslankyňu Európskeho parlamentu Moniku Beňovú ako líderku kandidátky do nadchádzajúcich eurovolieb? Stranícke kuoláre sú pre bežného človeka neprehľadné, takže sa môžeme len domnievať, čo bolo asi popudom pre takýto krok, keďže je všeobecne známe, že títo dvaja sa zrovna nemilujú.

Všeobecne panuje názor, že Monika si po rokoch vyčerpávajúcej práce v prospech rodného Slovenska zaslúži skôr oddych v ústraní, ako líderstvo ďalšej kandidátky. Ale zdanie klame. Jednu vec spravila Monika priam výborne. A to, že na tretie miesto kandidátky postavila šéfa informačnej kancelárie EP na Slovensku pána Roberta Hajšela.

 

 

Voľby do EP sa na Slovensku tešia veľmi malej pozornosti a tým aj volebnej účasti. Práve Robert Hajšel so svojim tímom bol ten, ktorý po celom Slovensku viedol kampaň za to, aby sa naši občania viac venovali aj veciam, ktoré sa týkajú nášho spoločného európskeho domu a nesedeli, ako je to u nás zvykom, za pecou.

Okrem iného Hajšel presvedčoval potencionálnych voličov argumentom: Systém pomerného zastúpenia v EP znamená, že to vyjadruje percentá, ktoré daná kandidujúca strana do Európskeho parlamentu aj získa. V niektorých voľbách ako napríklad v parlamentných, je väčšinový systém, alebo zmiešaný väčšinový a proporcionálny systém. To znamená, že berie tá strana, ktorá získala viac. Nie je to teda priamo úmerné tomu počtu percent hlasov.

Máloktorý kandidát má také podrobné znalosti o fungovaní vecí v EP ako práve spomínaný Róbert Hajšel. Práve preto sa ho líderka kandidátky rozhodla umiestniť na čelné tretie miesto, napriek tomu, že nie je členom strany SMER-SD. Niektorých starších straníckych matadorov to síce trochu hnevá, ale práve osoba nestraníka s ľavicovým zmýšľaním môže pritiahnuť viac hlasov pre eurosocialistickú stranu SMER-SD.

V odborných kruhoch dokonca panuje názor, že starí opotrebovaní politici by si nemali riešiť svoj dôchodok v eurokreslách, ako sa o to snaží dvojka na kandidátke pán Miroslav Číž. Ak si len námatkovo skontrolujeme jeho činnosť v našom parlamente, takmer s istotou môžeme odhadnúť jeho ne-činnosť v tom európskom. A tam by sme naozaj nemali nominovať „spiacich“ agentov typu Číž, Záborská, či Jurzyca.

Reálne zmýšľajúceho človeka zamrzí, že hneď ako bola zverejnená kandidátka, tak sa Hajšelovi neprajníci okamžite sformovali do úderky, ktorá poukazovala na možný konflikt záujmov. Akoby toho nebolo na každom kroku dosť. Veď aj Harabin mal v kampani pozastavenú činnosť sudcu a Šefčovič činnosť eurokomisára. Hajšel v súlade s právom čerpá neplatené voľno, takže útoky týmto smerom sú úplne zbytočné.

Argumentov prečo je táto voľba rozumná a výhodná by sa našlo ešte viac, ale tento článok nemá byť oslavná óda na kandidáta. Ak by čelní predstavitelia SMER-SD postupovali podľa podobnej logickej analýzy aj pri riadení tejto krajiny s akou umiestnili Hajšela na tretie miesto (logickejšie by bolo druhé, ale zrejme osobné záujmy sa nedajú len tak jednoducho prebiť), tak by sme boli v ekonomike už omnoho ďalej.

Nesrovnal, Hrčka, Pätoprstá, hanbite sa! Do politiky nepatríte!

06.11.2018

Dostalo sa mi tej cti, že som si po prvý raz išiel pre svoju vnučku do škôlky. Začala tam chodiť len v septembri, ale zvládla to bravúrne. Ako hrdý dedko som si vykračoval petržalským sídliskom a spokojne sa rozhliadal, ako tá Petržalka opeknela. Čo ma však doslovne „odrovnalo“ bolo, že budova škôlky najväčšieho sídliska na Slovensku je v blízkom susedstve [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 13365x
Priemerná čítanosť článkov: 6683x

Autor blogu

Kategórie